Tyvikoivupäivä Vehmersalmella tarjosi tietoa koivun katkonnasta

Sain kutsun metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon järjestämään tyvikoivupäivään Vehmersalmelle. Yhdistys järjesti alueellaan erimetsäisiin teemoihin liittyviä päiviä pitkin viikkoa. Lupauduin kertomaan tyvikoivun laadusta ja hankinnasta metsänomistajille. Kävimme ennen tapahtumaa katsomassa mhy:n toimihenkilön ja metsurin kanssa sopivat koivut, jotka kaadettiin ja katkottiin esimerkeiksi.

Tapahtumapäivä valkeni pilvisenä, ja välillä ripeksi vettä. Ajelin kohteelle, jonne metsänomistajia oli jo saapunut mukavasti paikalle. Tapahtuma järjestettiin metsänhoitoyhdistyksen omalla tilalla. Tilalle oli myös järjestetty pieni metsätaitorata, jonka palkintona oli istutusputki- ja vakka.

Usein koivun määrään esimerkiksi havupuumetsiköissä ei kiinnitetä huomiota, joten koivun kertymä saattaakin hakkuutilanteessa yllättää.

Kun metsänomistajat olivat tehneet radan, oli kahvittelun aika ja tervetulosanojen vuoro. Sen jälkeen siirryimme koivupöllien luokse, jossa kävimme tyvikoivun hankintaa ja laatua läpi. Metsänomistajat olivat mukavan kiinnostuneita laadusta ja kyselivät aktiivisesti koivuasioista.

Asiaa koivutukin katkonnasta Tyvikoivupäivässä.

Tyvikoivua hankintaan pieninä virtoina

Painotin metsänomistajille, että tyvikoivut tulevat meille pienistä virroista. Koivuhan on yleensä vähemmistölaji Suomen metsissä. Koko Suomen puustovaroista vain 16 prosenttia on koivua.  Usein koivun määrään esimerkiksi havupuumetsiköissä ei kiinnitetä huomiota, joten koivun kertymä saattaakin hakkuutilanteessa yllättää. Arvioitu koivumäärä saattaa kasvaa usealla kymmenellä prosentilla.

Tyvikoivukatsauksen jälkeen, metsänomistajille kerrottiin vielä Ecolanin toimesta lentolannoituksista. Katsauksen lannoituksiin piti Heikki Suvanto. Tämän jälkeen päiviä päättyikin makkaranpaistoon. Onneksi isommat sateetkin pysyivät loitolla, ja päivä oli varsin mukava.


Jaa artikkeli:


Muuta tästä aiheesta:

JÄRVELÄN TUKKIVARASTOT INVENTOIDAAN DRONEN AVULLA

Risunajo

Hakkuunäytös Parikkalassa 3.5.

Insinööri ja virkamies polttopuutalkoissa

Parrut tuovat metsänomistajalle kuitupuuta paremman tuoton

Puuhuolto kelirikkoaikana

Miten tehdä ensimmäinen puukauppa?

Vinkkejä metsäveroilmoituksen täyttöön

Talvikorjuille poikkeuksellisesti jo joulukuun alussa

Puunhankinnan digitalisaatio turvaa Koskitukin mutkattomat palvelut


Muuta tältä kirjoittajalta:

Metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöiden koivutukin katkontakoulutuspäivä Savossa

Tyvikoivupäivä Vehmersalmella tarjosi tietoa koivun katkonnasta

Tyvikoivun hankkiminen Koskisen ohutvaneritehtaalle

Katsaus alkukesän puukauppatilanteeseen Savossa

Puunostajan My Day Pohjos-Savon maisemissa


Muut linkit:

Puukaupan ABC Koivuleimikoiden hankinta Puukauppapalvelut Uudistushakkuu