Tyvikoivun hankkiminen Koskisen ohutvaneritehtaalle

Puulajina koivu on vähemmistölaji Suomen metsissä. Noin 16 prosenttia Suomen puuvarannosta on koivua. Tästä voikin päätellä sen, että koivutukit ja etenkin tyvikoivut tulevat isolta alueelta ja varsin pienistä virroista. Koskisen ohutvaneriteollisuus valmistaa yli 4 400 m3 koivuviilua vuodessa. Tähän määrään puunostajat saavat tehdä aika monta puukauppaa, että raakapuuta Hirvensalmen viilu- ja ohutvaneritehtaalle saadaan tarvittava mottimäärä.

 

 

Kuopio, Lapinlahti, Nilsiä, Juankoski, Kaavi, Tuusniemi, Heinävesi, Savonranta, Enonkoski, Kerimäki, Punkaharju, Savonlinna, Rantasalmi, Varkaus, Joroinen, Pieksämäki, Leppävirta, Suonenjoki, Pieksämäki, Hankasalmi, Rautalampi, Konnevesi, Vesanto, Tervo, Maaninka

Oma hankinta-alueeni on varsin iso verrattuna etelän havuisempiin alueisiin. Koskitukin hankinta-alueella taitaa olla lähemmäs kolmekymmentä kuntaa, joista koivua hankitaan. Totta kai puhtaita koivikoita tulee aina silloin tällöin vastaan, mutta tyvikoivun määrä ei niissä prosentuaalisesti kohoa mahdottoman ylös verrattuna esimerkiksi niihin kohteisiin, jossa koivu on vähemmistölajina havumetsissä. Silloin tyvikoivun prosentuaalinen määrä saattaa hyvissä kohteissa olla koivutukista jopa 30 %.

Tyvikoivua ostetaan myös pienempinä erinä hankintakauppana

Tyvikoivua hankitaan hankinta- sekä pystykaupalla. Talviaikaan hankintamittoja on paljon verrattuna muuhun ajankohtaan. Pystykaupoilla tyvikoivua ja vanerikoivua ostetaan ympäri vuoden. Yhteistyötä tehdään havupuuta ostavien sahayhtiöiden kanssa. Korjuu tapahtuu samaan aikaan kuin havupuut hakataan. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutamme eri yhtiöiden motoja hakkaamaan koivutukit oikein meidän mittojen ja laatujen mukaan, mikä takaa aina tarkan katkonnan myös metsänomistajan kannalta.

Jos joskus ajattelet, että kelpaakohan näin pieni erä koivutukkia, kannattaa reippaasti soittaa alueen hankintaesimiehellä ja varmistaa asia.

Puukauppojen koot lähtevät parista kymmenestä motista ylöspäin riippuen, missä kunnassa leimikot sijaitsevat.  Jos joskus ajattelet, että kelpaakohan näin pieni erä koivutukkia, kannattaa reippaasti soittaa alueen hankintaesimiehellä ja varmistaa asia. Ikinä ei tiedä, onko jossain lähiseudulla tulossa toinen samanlainen koivutukki erä tien varteen, mikä saa hankintaesimiehen kiinnostuksen heräämään.


Jaa artikkeli:


Muuta tästä aiheesta:

Katsaus alkukesän puukauppatilanteeseen Savossa

Koivutaimien istutuksesta ylispuuhakkuuseen – koivikon juurelle kasvoi lupaava kuusitaimikko

JÄRVELÄN TUKKIVARASTOT INVENTOIDAAN DRONEN AVULLA

Risunajo

Hakkuunäytös Parikkalassa 3.5.

Insinööri ja virkamies polttopuutalkoissa

Parrut tuovat metsänomistajalle kuitupuuta paremman tuoton

Puuhuolto kelirikkoaikana

Miten tehdä ensimmäinen puukauppa?

Vinkkejä metsäveroilmoituksen täyttöön

Talvikorjuille poikkeuksellisesti jo joulukuun alussa

Puunhankinnan digitalisaatio turvaa Koskitukin mutkattomat palvelut


Muuta tältä kirjoittajalta:

Metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöiden koivutukin katkontakoulutuspäivä Savossa

Tyvikoivupäivä Vehmersalmella tarjosi tietoa koivun katkonnasta

Tyvikoivun hankkiminen Koskisen ohutvaneritehtaalle

Katsaus alkukesän puukauppatilanteeseen Savossa

Puunostajan My Day Pohjos-Savon maisemissa


Muut linkit:

Puukauppa Puukaupan ABC Puunostajien yhteystiedot