Metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöiden koivutukin katkontakoulutuspäivä Savossa

Eräältä metsänhoitoyhdistykseltä tuli pyyntö, että Koskitukki järjestäisi heidän toimihenkilöilleen ja koneyrittäjilleen koivutukin katkontakoulutuspäivä. Sopiva kohde löytyi ja päivämäärä sovittiin. Koulutuspäivään oli tulossa yli kolmekymmentä henkilöä, joten sovimme, että Koskitukilta tulee kaksi henkilöä pitämään koulutusta. Minä alueen puunostajana ja Marko Korhonen, joka toimii alueella korjuu- ja kuljetusvastaavana.

Koulutusaamuna sateli hiukan lunta ja oli mukava pikkupakkanen. Kun porukka saatiin kasaan, aloimme käydä läpi vaneritukin katkontaa. Kyselimme koneyrittäjiltä, miten suurimmat raakkisyyt saadaan karsittua pois. Näihin kuuluu esimerkiksi päätyrepeämät, jotka vähenevät, kun koivutukit katkotaan tuettuna. Painotimme myös sitä, että koivutukin katkonnassa kiire pitää unohtaa. Kaatovaiheessa koivuja ei saa työntää, kuten havupuiden katkonnassa tehdään hyvin usein. Moto kävi koulutuksen aikana katkomassa koivuja kohteella, ja kävimme yhdessä katkottuja tukkeja läpi sekä keskustelimme laatuasioita. Kysymyksiä tuli mukavasti, jolloin päivästä ei tullut yksipuolista luennoimista.

Koivutukin katkonnassa mitta- ja laatuvaatimukset tärkeässä roolissa

Markolla on kymmenien vuosien kokemus koivutukkien laadutuksesta ja katkonnasta, josta hän saikin kiitosta, kuinka ammattitaitoisesti hän osasi asioista kertoa. Monelle koulutuksessa olleelle koivun katkonta-asiat varmasti selvenivät ja painotimmekin sitä, että jos kysymyksiä katkonnasta tulee, aina kannattaa soittaa ja kysyä asiaa. Isomman vahingon aikaan saa sillä, että ei ole tietoinen oikeista mitta- ja laatuvaatimuksista ja tukit eivät ole oikeilla laaduilla tehty.

Jos kysymyksiä katkonnasta tulee, aina kannattaa soittaa ja kysyä asiaa.

Kun olimme saaneet vaneri- ja tyvikoivun laatuasiat käytyä läpi, paistoimme koulutusrupeaman jälkeen makkarat. Koskitukin toimihenkilöt palasivat omien töiden pariin ja metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöt kävivät vielä tutustumassa kitkentäkohteeseen.


Jaa artikkeli:


Muuta tästä aiheesta:

JÄRVELÄN TUKKIVARASTOT INVENTOIDAAN DRONEN AVULLA

Risunajo

Hakkuunäytös Parikkalassa 3.5.

Puuhuolto kelirikkoaikana

Miten tehdä ensimmäinen puukauppa?

Vinkkejä metsäveroilmoituksen täyttöön

Talvikorjuille poikkeuksellisesti jo joulukuun alussa

Syksyiset terveiset kannon nokasta!

Metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöiden koivutukin katkontakoulutuspäivä Savossa

Tyvikoivupäivä Vehmersalmella tarjosi tietoa koivun katkonnasta


Muuta tältä kirjoittajalta:

Metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöiden koivutukin katkontakoulutuspäivä Savossa

Tyvikoivupäivä Vehmersalmella tarjosi tietoa koivun katkonnasta

Tyvikoivun hankkiminen Koskisen ohutvaneritehtaalle

Katsaus alkukesän puukauppatilanteeseen Savossa

Puunostajan My Day Pohjos-Savon maisemissa


Muut linkit:

Koivutukin mitta- ja laatuvaatimukset Puukaupan ABC Uudistushakkuu