Korjuu- ja kuljetusesimiehen työpäivä Heinolan ympäristössä

Tilarajat nauhoitan huolella. Se helpottaa hakkuukoneen kuljettajan työskentelyä.

Aamupäivä

Työpäiväni aloitan useimmiten jo aamukahvin ääressä sähköposteja lukien puhelimesta. Tähän totuttuun tapaan aloitin tämänkin päivän. Puolipilvinen ja 20 asteen lämpötila sekä tuulenvire lupailivat mukavaa maastopäivää. Olin edellisenä päivänä suunnitellut reitin ja tulostanut kartat valmiiksi päivän maastokohteille. Pakkasin eväät reppuun ja hyppäsin auton rattiin suuntana Sysmä.

Ensimmäiselle kohteelle lähti metsänomistaja mukaan. Rajasimme leimikon maastoon ja suunnittelimme varastopaikat. Nyt on kaikki valmiina hakkuuta varten.

Seuraava maastokohde sijaitsi parikymmentä kilometriä pohjoisempana. Matkan varrelle jäi muutama alkukeväästä hakattu työmaa. Päätin käydä tarkastamassa varastotilanteen ja valvomassa työnjälkeä. Varastoilla oli ainoastaan energiapuita, joiden kuljetus hoidetaan heinäkuun aikana. Tein pienen kierroksen työmaalla ja kaikki näytti olevat kunnossa. Tässä kohtaa oli hyvä pitää lounastauko. Sopivasti läheltä löytyi kivi, jonka päällä oli mukava istua ja nauttia eväistä. Tällä kertaa mukana oli ruokatermoksessa lihakeittoa, jonka kylkeen pala leipää.

Iltapäivä

Lounastauon jälkeen ajelin päivän toiselle nauhoitustyömaalle. Tämän leimikon suunnittelin omatoimisesti. Työmaa käsitti sekä harvennuslohkon ja avohakkuulohkon. Aloitin nauhoittamisen harvennuslohkolta, mikä olikin nopeasti hoidettu, sillä kuvio rajautui kauttaaltaan varttuneempaan metsään. Avohakkuuta jouduinkin hieman pähkimään. Vaikka hakkuukoneissa onkin gps-paikantimet, ja kuljettajat ovat ammattitaitoisia, on maastossa tehtävä rajaus edelleenkin tarpeen. Selvät kuviorajat nauhoittelen usein vain suuntaa antavasti ja toisinaan nauhoitusta ei tarvita ollenkaan. Tilarajat nauhoittelen lähestulkoon aina ja niiden nauhoituksessa on oltava tarkkana. Nauhoittajaa ilahduttaa, kun rajapyykeistä on huolehdittu ja tilarajat on pidetty auki, eikä niitä ole päästetty pusikoitumaan.

Loppupäivä menikin toimistohommissa. Siirsin päivän mittaan maastossa tekemäni havainnot ja korjaukset työmaakartoille. Näin tiedot välittyvät aikanaan hakkuukoneen kuljettajalle. Lisäksi ehdin suunnitella puiden jatkokuljetuksia tienvarresta tehtaalle ja tilittämään autojen viemiä kuormia. Viimeiseksi ennen kotimatkalle lähtöä vilkaisin vielä kalenteriini. Luvassa olisi toimistotöitä ja iltapäivästä palaveri. Täysin toisenlainen päivä kuin tämä päivä.

Hikisen maastopäivän huipensi pulahtaminen Vesijärveen. Ennätyslämpimästä alkukesästä huolimatta vesi oli edelleen todella raikastavaa.


Jaa artikkeli:


Muuta tästä aiheesta:

Puunostajan My Day Pohjos-Savon maisemissa

Katsaus alkukesän puukauppatilanteeseen Savossa

Risunajo

Insinööri ja virkamies polttopuutalkoissa

Parrut tuovat metsänomistajalle kuitupuuta paremman tuoton

Puuhuolto kelirikkoaikana

Miten tehdä ensimmäinen puukauppa?

Vinkkejä metsäveroilmoituksen täyttöön

Talvikorjuille poikkeuksellisesti jo joulukuun alussa

Puunhankinnan digitalisaatio turvaa Koskitukin mutkattomat palvelut

Syksyiset terveiset kannon nokasta!

Metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöiden koivutukin katkontakoulutuspäivä Savossa


Muuta tältä kirjoittajalta:

Sienimetsällä – metsä tarjoaa syksyisin parastaan

Työturvallisuus hakkuutyömaalla

Korjuu- ja kuljetusesimiehen työpäivä Heinolan ympäristössä

Kantokäsittelyllä torjutaan juurikäävän leviämistä


Muut linkit:

Uudistushakkuu Harvennushakkuu Energiapuun korjuu