Hyödynnä loistavat korjuukelit

Tällä hetkellä aurinko ja helteiset lomasäät hellivät lomailevia suomalaisia ja tätä kirjoittaessa ennusteet lupaavat lämpöä ja poutapäiviä loppukuullekin. Lämpimistä ja sateettomista päivistä on päästy nauttimaan koko kesä.

Jos poutapäivät ja lämpö ovat hellineet lomailevia suomalaisia, on se myös mahdollistanut erinomaiset kevätkelirikon jälkeiset korjuuolosuhteet. Vaikka heinäkuussa suurin osa suomalaisista lomailee, on Koskitukilla puunkorjuussa tänä vuonna vilkasta heinäkuussakin. Puunhankintaorganisaation toiveena on mahdollisimman tasainen puuvirta tehtaille ympäri vuoden. Koneyrittäjät toivovat tasaista työllisyyttä vuoden aikana ja mahdollisimman pientä kausivaihtelua. Koska vuoden aikana korjuuolosuhteet vaihtelevat paljon, on hyvät, kuivat jaksot pyrittävä hyödyntämään yhtä lailla mahdollisimman tehokkaasti kuin talvetkin. Varannon hallinnalla ja hyvällä korjuuketjutuksella ja leimikkosuunnittelulla on mahdollista kääntää talvikohteita kesäaikaan tehtäviksi. Metsänomistajalle kesäaikaan suoritettavasta hakkuusta on mahdollista maksaa talvihakkuuta parempi kantohinta.

Talvikohteeksi luokiteltu leimikoita voidaan korjata myös kesällä

Kevään ja alkukesän aikainen vähäiset sateet ja lukuisat poutapäivät ovat mahdollistaneet korjuun ja kuljetuksen kohteilla joita ei vuosi sitten olisi pystytty toteuttamaan.

Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään, kuten sanotaan, ja tämän vuoden erinomaiset kesäajan puunkorjuuolosuhteet tuntuvat erityisen hyviltä viime kesän ja syksyn sateiden jälkeen. Viime vuodelta sateiden vuoksi rästiin jääneitä leimikoita on pystytty toteuttamaan tänä kesänä hyvin, ja talvikohteeksikin luokiteltuja leimikoita on tehty hyvällä korjuujäljellä.

Viime vuodelta sateiden vuoksi rästiin jääneitä leimikoita on pystytty toteuttamaan tänä kesänä hyvin ja talvikohteeksikin luokiteltuja leimikoita on tehty hyvällä korjuujäljellä.

Edelleen suuri osa leimikoista vaatii talviset olosuhteet eli maan tulisi olla roudassa ja maassa olla suojaava lumipeite. Myös tieverkon kantavuus tai puiden varastointimahdollisuudet esimerkiksi pellon taakse estävät sulanmaan aikaisen korjuun. Etelä-suomalaiset talvet eivät kuitenkaan viime vuosina olleet” vanhan ajan kunnon talvia” ja talvikorjuuviikkojen määrä on arvaamattomampaa ja talven kesto lyhenemään päin.

Tämän kesän kaltaiset olosuhteet, pitkät, kuivat jaksot, ovat korjuun kannalta kuitenkin ehdottomasti parempi kuin roudaton, huono talvi. Erityisesti kuusikoiden harvennuksia on perinteisesti tehty ainoastaan talvella, mutta huolellisella ajourasuunnitelulla ja urien havutuksella kuusikkokin on mahdollista tehdä sulanmaan aikaan.

Nautitaan siis nyt aurinkoisista kesäpäivistä ja loistavista korjuukeleistä. Jos korjuu on mahdollista suorittaa kesällä, kannattaa mahdollisuuteen ehdottomasti tarttua!


Jaa artikkeli:


Muuta tästä aiheesta:

Katsaus alkukesän puukauppatilanteeseen Savossa

Koivutaimien istutuksesta ylispuuhakkuuseen – koivikon juurelle kasvoi lupaava kuusitaimikko

Kantokäsittelyllä torjutaan juurikäävän leviämistä

Risunajo

Hakkuunäytös Parikkalassa 3.5.

Insinööri ja virkamies polttopuutalkoissa

Parrut tuovat metsänomistajalle kuitupuuta paremman tuoton

Puuhuolto kelirikkoaikana

Miten tehdä ensimmäinen puukauppa?

Vinkkejä metsäveroilmoituksen täyttöön

Talvikorjuille poikkeuksellisesti jo joulukuun alussa

Puunhankinnan digitalisaatio turvaa Koskitukin mutkattomat palvelut

Syksyiset terveiset kannon nokasta!


Muuta tältä kirjoittajalta:

Risunajo

Puuhuolto kelirikkoaikana

Talven haketukset onnistuvat hyvällä valmistelulla

Metsänhoitajaopiskelijat tutustumassa Koskitukin bioenergiatoimintaan

Hyödynnä loistavat korjuukelit


Muut linkit:

Puukaupan ABC Puukauppapalvelut