Metsäenergian kuivumisen kannalta takana huippuhyvä alkukesä

Lämmittäminen on harvoin päällimmäisenä mielessä kesäaikaan, paitsi tietenkin rantasaunan lämmitys. Bioenergian hankkijan/toimittajan näkökulmasta katsottuna lämmitysasioita ei kuitenkaan sovi unohtaa suvellakaan.

Kesällä tehdään monia toimenpiteitä, joilla pyritään varmistamaan energia-asiakkaille mahdollisimman laadukkaat ja kuivat biopolttoaineet tulevan lämmityskauden tarpeisiin. Hakkuutähteiden ajot palstalta tienvarteen ovat parasta aikaa hyvässä vauhdissa loppusyksyn, talven ja alkukesän uudistushakkuualoilta. Tänä kesänä palstakasojen ruskistumista ei ole tarvinnut pitkään odotella. Lämpimät ja kuivat ilmat ovat pitäneet huolen risujen nopeasta kuivumisesta. Ajon päätteeksi tehtävä pinojen peittäminen auttaa laadun säilymiseen, vaikka perässä seuraisivat normaalit syyssateet.

Lämpimät ja kuivat ilmat ovat pitäneet huolen risujen nopeasta kuivumisesta.

Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Tämä sanonta voidaan todistaa oikeaksi tällä kertaa vertaamalla edellisen ja tämän kesän säitä. Esimerkkinä toimikoon Ilmatieteen laitoksen säähavainnot touko-elokuussa Lahdesta Launeen mittausasemalta, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Järvelän tuotantolaitoksistamme. Vuonna 2017 hellepäiviä oli Lahdessa koko kesän aikana vain 2 kpl ja sademillejä kertyi touko-elokuussa 244. Tämän kesän saldo on jo 13 hellepäivää ja 8 mm vettä jutun kirjoittamispäivään 20.6 mennessä. On siis huomattavan erilaiset olosuhteet takana.

Bioenergiaa syntyy hakkuutyömailla hakkuutähteistä. Mitä kuivempia metsäenergia on, sitä parempaa biolpolttoainetta siitä saa.

Liian kosteilla risukasoilla huonommat lämpöarvot kuin optimioloissa kuivuneella metsäenergialla

Edelliskesän kehnoista sääolosuhteista johtuen tienvarsivarastoissa on myös heikkolaatuista hakkuutähdettä. Alkusyksystä tienvarteen ajetut risut eivät juurikaan ehtineet kuivua jatkuvista sateista johtuen. Tämän kevään kuivattavat olosuhteet eivät enää niiden laatua ole juurikaan paremmaksi tehneet. Kosteat ja talven myötä tiiviiksi painuneet risupinot alkavat lahoamisprosessin nopeasti, voidaan myös puhua kompostoitumisesta. Laadun kannalta ensiarvoisen tärkeää on saada risut mahdollisimman kuivana pinoon peiton alle. Kosteiden risuerien (heikot lämpöarvot) kanssa pystytään elämään, kunhan ne saadaan ripeästi polttoon pakkaskauden ulkopuolella, kun lämmöntarve on vielä maltillista. Onneksi varastoihin kertyy nyt myös huippulaatuista polttoainetta kylmempiinkin keleihin.

Talveen varautuminen on menossa myös energiaterminaaleissa, joihin kuljetellaan metsäenergiaa varmistamaan toimitusten onnistumista myös kelirikko-olosuhteissa. Kesällä kuljetuslistan kärjessä on energiaranka. Jonkin verran kuljetellaan myös kantoja. Lisäksi luvassa on vielä loppukesästä hakkutähdehakkeen ajoa terminaaleihin eli ns. kesäkasojen tekoa, nekin tulevat puskuriksi kelirikkoaikoja varten.

 


Jaa artikkeli:


Muuta tästä aiheesta:

Kantokäsittelyllä torjutaan juurikäävän leviämistä

Korjuu- ja kuljetusesimiehen työpäivä Heinolan ympäristössä

Risunajo

Puuhuolto kelirikkoaikana

Energiaosaston kuulumisia – talven energiapuutoimitukset

Miten tehdä ensimmäinen puukauppa?

Vinkkejä metsäveroilmoituksen täyttöön

Talvikorjuille poikkeuksellisesti jo joulukuun alussa

Talven haketukset onnistuvat hyvällä valmistelulla

Syksyiset terveiset kannon nokasta!

Metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöiden koivutukin katkontakoulutuspäivä Savossa

Metsänhoitajaopiskelijat tutustumassa Koskitukin bioenergiatoimintaan


Muuta tältä kirjoittajalta:

Energiaosaston kuulumisia – talven energiapuutoimitukset

Bioenergiatoimituksiin uusia kuljetussuuntia

Metsäenergian kuivumisen kannalta takana huippuhyvä alkukesä


Muut linkit:

Bioenergia Energiapuun korjuu Puukauppapalvelut