Bioenergiatoimituksiin uusia kuljetussuuntia

Syksy on täällä, ja samalla myös uusi mielenkiintoinen lämmityskausi on aluillaan. Itselle tämä on erityisen jännittävä kausi, sillä olen ollut keväästä lähtien mukana suunnittelemassa Koskitukin bioenergiatoimituksia isompana kokonaisuutena. Kohta alkaa suunnitelmien kiivas toteuttamisvaihe, kun kaikkien polttoaineasiakkaidemme biokattilat haukkaavat toden teolla haketta, ja lämmöntuotannot lähtevät kiihtymään kelien kylmenemisen myötä. Normaalisti reippaampi volyyminnosto polttoainetilauksiin ja -toimituksiin tulee yleensä siinä vaiheessa, kun lämpötila painuu nollan tuntumaan. Nähtäväksi jää tapahtuuko se loka- vai marraskuussa.

Vantaan Energian voimalaitokselle hakkuutähteitä uusimaalaisista metsistä

Alkava kausi tuo mukanaan kasvua Koskitukin polttoainetoimitusmääriin. Suurin kasvunlisäys tulee Vantaan Energian Martinlaakson uudistetulle voimalaitokselle alkavasta toimituksesta. Martinlaakson voimalaitos lähtee käyntiin vuodenvaihteen tienoilla tuottaen kaukolämpöä biopolttoaineilla aiempien fossiilisten sijaan. Koskitukki toimittaa laitokselle startista lähtien metsäpolttoaineita sekä Koskisen Järvelän tuotantolaitosten puunjalostuksesta syntyviä sivutuotehakkeita. Metsäpolttoaineista hakkuutähdehake on suurimmassa roolissa. Koskitukki hankkii hakkuutähteitä tukkikauppojen yhteydessä ostamalla sopivilta kuusipäätehakkuuleimikoilta runkopuun lisäksi myös oksat/latvat. Hakkuutähteen koko toimitusketju metsästä voimalaitokselle saakka pysyy näin omissa käsissä ja laatu kunnossa.

Koskitukki hankkii hakkuutähteitä tukkikauppojen yhteydessä ostamalla sopivilta kuusipäätehakkuuleimikoilta runkopuun lisäksi myös oksat/latvat.

Martinlaakson voimalalle päätyvät hakkuutähteet on kerätty pääosin uusimaalaisista metsistä. Oman tukinjalostuksen sivutuotteina syntyy monia energiakäyttöön sopivia jakeita, joista Vantaan toimituksiin sisältyy mm. purua, kuorta ja levyteollisuuden hukkapaloista tehtyä puumurske B:tä.

 

Tuotannon sivutuotteiden varastointia Järvelässä.

Ensi vuonna Lahti Energian Kymijärvi III -voimalaitos lisää hakevirtaa Lahden suuntaan

Vantaan polttoainetoimituksen alkaminen muuttaa Koskitukin hakkeiden kuljetussuuntia etenkin Lahden eteläpuolella. Entistä suurempi osa kuljetuksista matkaa pääkaupunkiseudun suuntaan. Muutos on kuitenkin jatkuvaa. Ensi vuonna käynnistyvä Lahti Energian Kymijärvi III -voimalaitos lisää hakevirtausta taas Lahteen päin. Koskitukki on myös siellä polttoainetoimittajana.

Kiva nähdä, miten toimitussuunnitelma lähtee toteutumaan ja miten säät ja muut muuttuvat tekijät lopulta vaikuttavat kauden kulkuun. Joka tapauksessa +/- jotain tyyppistä varautumista tarvitaan aina, kun puhutaan hakemääristä tai megawattitunneista. Energiasisällöt toimitettua hakekuutiota kohti voivat vaihdella vuosittain reilustikin etenkin metsähakkeissa.  Samoin kuin kaukolämmön tuotantoon tarvittavat MWh-määrät lämpimänä tai kylmänä talvena.

Hyvää syksyn jatkoa! Käykäähän kiinnostuneet katsomassa bioenergiaosiossamme, kuinka laaja on energiajakeiden valikoimamme.


Jaa artikkeli:


Muuta tästä aiheesta:

Risunajo

Parrut tuovat metsänomistajalle kuitupuuta paremman tuoton

Puuhuolto kelirikkoaikana

Energiaosaston kuulumisia – talven energiapuutoimitukset

Miten tehdä ensimmäinen puukauppa?

Vinkkejä metsäveroilmoituksen täyttöön

Talvikorjuille poikkeuksellisesti jo joulukuun alussa

Talven haketukset onnistuvat hyvällä valmistelulla

Puunhankinnan digitalisaatio turvaa Koskitukin mutkattomat palvelut

Syksyiset terveiset kannon nokasta!


Muuta tältä kirjoittajalta:

Energiaosaston kuulumisia – talven energiapuutoimitukset

Bioenergiatoimituksiin uusia kuljetussuuntia

Metsäenergian kuivumisen kannalta takana huippuhyvä alkukesä


Muut linkit:

Bioenergia Energiapuun korjuu